Home / Algemeen / Dakisolatie voldoende?
13 maart, 2015

Dakisolatie voldoende?

Posted in : Algemeen on by : admin

Dakisolatie voldoende? 

Veel mensen onderschatten het nut van goede dakisolatie in hun woning. Toch is dit essentieel om de kosten voor uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden! Warmte stijgt immers op naar het dak van uw woning wat daarmee de grootste verliespost van warmte in een huis kan zijn, als deze niet goed geïsoleerd wordt. Hoewel u dit wellicht niet merkt aan de temperatuur in uw woning, zult u op de energierekening zien, dat u in de winter dubbel zoveel warmte zult verbruiken. Het is dus geen overbodige luxe om de moeite te nemen om uw dak goed en voldoende dik te isoleren. Hoewel dit vooraf een behoorlijke investering kan zijn, heeft u er op de lange termijn veel profijt van. Wij spraken met een loodgieter die net een dergelijke loodgietersklus in Tilburg heeft uitgevoerd en ons zinvolle informatie kon geven voor dit artikel.

Soorten dakisolatie

Zoals ook met de isolatie tussen uw muren, bestaan er verschillende soorten dakisolatie. Ieder met z’n eigen voor en tegens! Door de isolatiewaarde, ook wel R-waarde genoemd, te vergelijken van verschillende materialen, kunt u de beste variant voor uw woning vinden. Kies in ieder geval voor een R-waarde van minimaal 1,3, bij de isolatie van uw dak. Overigens spelen er diverse aspecten mee in het bepalen van het beste isolatiemateriaal. Heeft u bijvoorbeeld een plat of hellend dak? Wordt uw zolderruimte verwarmd of niet? Welk budget heeft u voor het isoleren van uw dak? Enzovoorts.

We zetten hieronder de vier belangrijkste vormen van dakisolatie voor u op een rijtje:

  1. Hardschuimplaten: het grote voordeel aan deze hardschuimplaten is de brandvertragende werking. Daarbij neemt dit isolatiemateriaal weinig of geen vocht op, wat ideaal is om schimmel onder uw dak te voorkomen. Het materiaal is zowel te gebruiken onder een plat, als hellend dak en wordt geleverd in verschillende maten en diktes.
  1. Glaswol: glaswol wordt veelal gebruikt tussen muren, maar is ook uitermate geschikt voor de isolatie van uw dak. Het materiaal wordt geleverd in dekens of platen en is net als de hardschuimplaten brandvertragend. Nadeel aan dit materiaal is de irritatie die het op uw huid kan opwekken, als u met de stof in aanraking komt.
  1. Steenwol: net als glaswol is ook steenwol een minerale vorm van isolatie, met vrijwel dezelfde eigenschappen als glaswol. Ook steenwol werkt brandvertragend en heeft een waterafstotende werking, wat schimmels onder uw dak tegengaat. Steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente en wordt gezien als een uitstekend isolatiemateriaal voor onder uw dak.
  1. Aluminium noppenfolie: wanneer u de isolatie zelf wilt aanbrengen, is aluminium noppenfolie het beste aan te raden. Dit isolatiemateriaal is makkelijk werkbaar en voorkomt irritaties, zoals dit bij bijvoorbeeld glaswol het geval is. De folie heeft een waterafstotende werking en weert de warmte vanaf de binnenkant van uw woning af, zodat u bespaart op de energiekosten.