Home / Algemeen / Energie besparen, hoe doe je dat?
28 augustus, 2014

Energie besparen, hoe doe je dat?

Posted in : Algemeen on by : admin

Energie besparen, wat kan ik doen?

Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland veel energie, op jaarbasis is dit momenteel zo’n 3.340 Kwh. Dit kost een gemiddelde Nederlander dan ook veel geld: namelijk 652 euro per jaar! Niet alleen stijgen de prijzen van energie maar ook de prijzen van gas. Per jaar is men gemiddeld 1.164 kwijt aan gas. Op beide vlakken kan er flink bespaard worden. Hieronder vind je de belangrijkste tips.

Isolatie, isolatie en nog eens isolatie

Wat zou je allemaal kunnen isoleren van jouw huis en hoeveel bespaar je er eigenlijk mee? De meeste mensen weten niet dat het isoleren van het huis een van de beste investeringen is om te doen. Er kan worden gedacht aan dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Als je gaat voor premium kwaliteit isolatie dan hoeft er dus ook minder gestookt te worden en daardoor bespaar je veel geld. De prijzen van de verschillende soorten isolatie echter, verschillen flink. Hieronder lees je daar meer over.

– Dakisolatie

dakisolatie

Een investering in dakisolatie kost je ongeveer 14 euro per vierkante meter als je het zelf zou doen. Laat je het door een aannemer doen dan kan je het rond de 65 euro per vierkante meter kosten. Met een gemiddeld dakoppervlak van 75 vierkante meter in Nederland kost dakisolatie tussen de 1050 en de 4875 euro. Alhoewel dit een behoorlijke investering is kan dit je een besparing van zo’n 650 euro per jaar opleveren! Dit zou betekenen dat je in minder dan 7.5 jaar de investering terug hebt verdiend. Alles daarna kun je zien als winst.

– Vloerisolatie

VloerisolatieMet vloerisolatie kun je zo’n 200 euro per jaar besparen. In vergelijking met dakisolatie is dat een stuk minder, maar een gemiddelde investering in het isoleren van het dak kost je zo’n 1800 euro. Dat is zeker geen verkeerde investering.

 

 

 

– Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatieGemiddeld kost spouwmuurisolatie zo’n 15 euro per vierkante meter. Een gemiddelde huishouden heeft 100 vierkante meter muuroppervlakte. Met een gemiddelde prijs van 0.65 euro per m3 gas (2013/2014) en een gemiddelde binnenshuis temperatuur van 16.5 graden kom je uit op een investering van ongeveer 2000 euro. Dit is inclusief het verlaagde btw-tarief van 21% naar 6% en alle andere kosten. Per jaar ga je met spouwmuurisolatie 870 m3 gas besparen! Dit betekent dat je op jaarbasis 570 euro in je zak doet. In vergelijking met vloerisolatie en dakisolatie is spouwmuurisolatie zeker wel het meest aantrekkelijk. Meer over spouwmuurisolatie en hoe je in contact komt met specialisten?

 

Vloerverwarming

vloerverwarmingJe vraagt je wellicht af of vloerverwarming een goede investering is om energie te besparen, hier kom je daar meer over te weten. Allereerst is vloerverwarming erg aangenaam aangezien je met blote voeten door het huis kun lopen en het gehele huis eenzelfde temperatuur heeft, wat anders is bij radiatoren. Hoe verder je af staat van de radiator hoe kouder het is. Bij vloerverwarming is dit niet het geval. Wel is het zo dat als je vloerverwarming aanzet het zeker 3 tot 4 uur duurt voordat deze warm is. Voordat het huis warm is duurt zelfs nog iets langer, daarom is het verstandig om de vloerverwarming aan te laten staan gedurende de winter. Het opwarmen van koude vloeren door middel van vloerverwarming kan veel geld kosten (hoog gasverbruik). Wanneer de temperatuur binnen het huis daalt onder het gewenste temperatuur dan gaat de cv ketel weer aan om het huis te verwarmen. Maar eenmaal wanneer de vloer warm is blijft deze ook warm. Dit heeft als gevolg dat de stookkosten laag blijven. Meer informatie over vloerverwarming?

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn op zich een dure investering, maar brengt wel vele voordelen met zich mee. Door de stijgende energieprijzen ben je niet meer afhankelijk van je energieleverancier. Gemiddeld kosten 10 zonnepanelen zo’n 3500 euro inclusief installatie (incl. btw-verlaging van 21% naar 6%).  Het duurt ongeveer 7 tot 9 jaar om het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Per jaar kun je zo’n 550 euro besparen met de panelen. Zeker een goede investering, want zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee. Wil je in contact komen  met zonnepanelen installateurs voor een offerte? Zoek dan niet verder en vraag bij ons met een formulier 6 offertes aan van verschillende monteurs. Klik hier voor het ontvangen van advies op maat.

Zonneboiler

Hierboven hebben we al aangegeven dat het gasverbruik van een gemiddeld Nederland huishouden erg hoog is. Met het gebruik van een zonneboiler maak je de cv ketel overbodig. Men denkt vaak dat de zon moet schijnen voordat de zonneboiler kan werken. Maar dit is niet waar, de zonneboiler ( en ook zonnepanelen) hebben zonlicht nodig om te werken. Doordat de prijzen zijn gedaald is de terugverdientijd ook korter geworden. Je kunt al binnen 5 tot 7 jaar het geld van een zonneboiler terugverdienen. Kom in contact met zonneboiler installateurs voor de actuele prijzen.

Samenvattend

De manieren met het hoogste rendement om energie te besparen kosten zijn meestal een forse investering. Bovenstaande investeringen zijn zeker de moeite waard, omdat je veel geld kunt besparen op je vaste lasten.