Home / Algemeen / Het rendement van zonnepanelen
21 juli, 2013

Het rendement van zonnepanelen

Posted in : Algemeen on by : admin

De opbrengst van zonnepanelen

Om te beginnen kunnen we stellen dat het rendement van zonnepanelen groot genoeg is om te investeren in zonnepanelen. Dit baseren we op het volgende. Een zonnepaneel gaat namelijk zo’n 25 jaar mee. In tien jaar tijd heb je het geïnvesteerde bedrag al terug, inclusief de installatie van de panelen. Na tien jaar heb je dus gratis stroom. Bovendien kun je extra stroom dat niet wordt gebruikt terugleveren aan jouw energieleverancier. Ieder jaar stijgen de energieprijzen met zo’n 5% per jaar! Investeren in zonnepanelen is niet alleen economisch voordelig. U bent daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk bezig.

Met de huidige technische vernieuwingen is de terugverdientijd gedaald van 10 naar 8 à 9 jaar. Let wel, het gaat hier om de zonnepanelen plus de installatiekosten. Zonder deze kosten verdient u de panelen zelfs in 7 à 8 jaar terug. Dit betekent dat u minimaal 17 jaar lang gratis stroom kunt opwekken.

Zonnepanelen of rente op je spaargeld?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal overtreffen zonnepanelen spaarrente. De rente op spaarrekeningen liggen nu rond de 2,5% (meeste banken). Als we uitgaan van een zonne-energiesysteem van 6 panelen kost dat gemiddeld 2900 euro inclusief installatiekosten. Voor het onderhoud betaalt u in 25 jaar 900 euro, denk aan het schoonmaken van de panelen. De besparing op de energierekening is het eerste jaar 280 euro! De energieprijzen stijgen ieder jaar dus dat betekent dat het u nog meer voordeel in de toekomst op zal leveren.

Wanneer behaal je het hoogste rendement?

Om het hoogste rendement te behalen uit zonnepanelen is de kwaliteit van de panelen belangrijk en de plaatsing ervan. Een zonne-energiesysteem van 1000 Wattpiek kan in Nederland per jaar 850 kWh(kilowattuur) stroom opwekken. Een besparing van een slordige € 400,- op je energierekening! Om het hoogste rendement te behalen heb je dus nodig : kwaliteit zonnepanelen, goede omvormer, de plaatsing van de panelen moet perfect zijn en de installatie moet goed worden uitgevoerd.

Welke zonnepanelen hebben een hoge kwaliteit vraag je je af. De kwaliteit van zonnepanelen hangt af van de zonnecellen. Er zijn kortweg 3 soorten panelen. Monokristallijne zonnepanelen, Polykristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Het hoogste rendement behaal je met de monokristallijne zonnepanelen. De opbrengst van deze panelen is groter dan de polykristallijne, maar de monokristallijne versie is ook duurder. Ideaal zijn deze panelen dus als je  beschikt over een klein dak en toch genoeg elektriciteit wilt opwekken. De polykristallijne versie zit tussen de amorfe en de monokristallijne in. Bij voldoende ruimte op het dak worden de polykristallijne versie aangeraden. De amorfe panelen brengt het minste op. Deze panelen zijn de goedkoopste maar leveren ook het minste op.

(Weers)invloeden

Wat voor effect heeft het weer op de opbrengst van zonnepanelen? Om te beginnen, de zon hoeft niet te schijnen om stroom op te wekken met zonnepanelen. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig en dat is er ook als het bewolkt is. Schaduw is wel een factor dat invloed kan hebben op de efficiëntie van de zonnepanelen. Een paneel dat in de schaduw ligt werkt niet of niet optimaal. Het is dus van groot belang om de zonnepanelen op een strategisch goede plek te installeren om zo het rendement te verhogen.

Handig:  Geld besparen

SolarBlog