Home / Algemeen / Zonnepanelen werking en terugverdientijd
9 oktober, 2013

Zonnepanelen werking en terugverdientijd

Posted in : Algemeen on by : admin

De werking van zonnepanelen is vrij eenvoudig, ze bestaan uit de grondstof silicium. Er kan zonne-energie om worden gezet in elektriciteit. Bij het opwekken van zonnestroom heb je zonnepanelen nodig, deze moeten naar het zuidoosten of zuidwesten gericht en de hellingshoek moet tussen de 15 en de 55 graden zijn. Er valt dan zonlicht op de panelen en dit wordt meteen omgezet in elektriciteit. Het wordt dan met de omvormer omgezet naar wisselstroom en deze kun je meteen gebruiken. Als er teveel aan stroom is dan kan deze in worden gevoerd bij het elektriciteitsnet in de meterkast. De meter zal dan terugdraaien. Er kan terug worden geleverd aan de energieleveranciers. In de zomermaanden zal je merken dat je veel stroom gaat produceren maar je verbruikt minder. Middels de aansluiting van de meterkast wordt de stroom dan ingevoerd. Er kan dan een draaischijfmeter worden ingezet en deze zal dan terugdraaien. Je hebt dan een lagere stand van de meter, de energienota is dan ook lager. Maar wanneer je een digitale meter hebt, dan moet je deze eerst voorzien van een terugleverstand. Zonnepanelen werking verder uitgelegd op Solarwijzer.

Terugleveren
Als er sprake is van de terugleverstand dan zal de meter het terug geleverde stroomverbruik aan het net registreren. De leverancier moet dan tot 5000 kWh stroom salderen. Dit moet dus worden verrekend met de prijs die je hebt betaald voor een kWh stroom. Er kan veel geld bespaard worden met de zonnepanelen, maar je kunt er ook extra geld mee verdienen omdat je veel meer energie krijgt dan je gebruikt. In de zomermaanden merk je dat vaak, dan schijnt de zon volop en je bent veel buiten. Hierdoor kan er extra veel worden bespaard. Veel mensen maken hier maar al te graag gebruik van, omdat je dan vaak geld terug krijgt in plaats van moet betalen.

Terugverdientijd zonnepanelen
Wanneer de keuze uit gaat naar zonnepanelen dan is de terugverdien tijd van groot belang. Zonnepanelen worden de laatste jaren stukken goedkoper. De terugverdientijd wordt hierdoor ook korter. Als er gekeken wordt naar een paar jaar terug, bijvoorbeeld naar 2008, toen was de terugverdientijd tien tot vijftien jaar. In 2012 was dat tussen de vijf en de tien jaar. Het lijkt er op dat het de komende jaren alleen maar goedkoper gaat worden en dat de terugverdientijd ook hierdoor weer korter gaat worden. Dit is positief, want de zonnepanelen leveren een positieve bijdrage aan het milieu. Veel mensen maken de keuze en willen voorgaand aan de keuze weten hoeveel jaar het kost om alles terug te verdienen. Dit kan voor je worden berekend en dan weet je precies wat het je gaat kosten, wat het op gaat brengen en wanneer je alles terug hebt verdiend. Meestal heb je de zonnepanelen binnen tien jaar sowieso terugverdiend.

Berekenen terugverdientijd
De terugverdientijd van de zonnepanelen kan worden berekend. Er moet daarbij worden gedacht aan de aanschafkosten van de zonnepanelen, maar ook aan de installatiekosten. Er kan soms een aanpassing nodig zijn in de meterkast en dat kan extra geld kosten. De energieprijs van de energieleverancier moet hierin worden meegenomen en ook of dat er gebruik is gemaakt van subsidie van de zonnepanelen of niet. Aan de hand van deze gegevens kan de terugverdientijd van de zonnepanelen worden berekend. De terugverdientijd is voor iedereen anders. Sommige mensen op tijd gebruik kunnen maken van de subsidie en dit scheelt je al een hele periode qua kosten. Wanneer je alles zelf hebt moeten financieren is de terugverdientijd iets langer, maar het is ook afhankelijk van welke soort zonnepanelen je hebt gekozen en hoeveel panelen je hebt laten plaatsen.

Wat zijn de voordelen van een zonnepanelen systeem?
Zonnepanelen zorgen voor een groot aantal voordelen. Om te beginnen heb je een lagere energierekening. De rekening zal direct omlaag gaan als de zonnepanelen zijn geplaatst. Het besparen kan dus meteen beginnen. Je hebt de zonnepanelen vaak al in vijf tot tien jaar terugverdiend en de zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Er wordt namelijk gezorgd voor eigen groene energie. De zonne-energie is schoon en ook voor de volle 100% duurzaam. Er wordt dankzij de zonnepanelen gratis energie gebruikt van direct zonlicht. Er wordt ook gezorgd voor het verkleinen van de CO2 uitstoot van het huishouden. Er kan per jaar ongeveer 60 kg CO2 per m2 zonnepaneel worden bespaard. Het gebruiken van zonnepanelen is veilig, daarnaast hebben ze nauwelijks onderhoud nodig (eens per jaar een keer reinigen).

Nog meer voordelen
De waarde van het huis wordt meteen verhoogd als er zonnepanelen zijn geplaatst. Daarnaast stijgt het energielabel van het huis. De zonnepanelen worden gezien als een duurzame investering, het geeft ook meteen waardestijging aan het huis. De maandlasten worden hierdoor lager en het huis gaat meer opleveren. Je kunt de zonnepanelen snel terugverdienen, je gaat zelf energie opwekken en ze gaan echt tientallen jaren mee. Het voordeel is dat er vorig jaar en dit jaar veel mensen voor zonnepanelen hebben gekozen dankzij de subsidieregeling. Hierdoor konden zij extra geld besparen en zijn de zonnepanelen nog eerder terugverdiend. Meestal kun je de zonnepanelen zonder vergunning plaatsen en dat is een groot voordeel omdat het een hoop papierwerk scheelt. Het grootste voordeel is dat je geld gaat besparen, iedere maand weer. Bereken per jaar maar eens hoeveel dat is, daar sta je nog van te kijken en dit gaat tientallen jaren door. De besparingen gaan in wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn. Zijn er andere zonnepanelen voordelen?

Lees verder over de terugverdientijd en werking van zonnepanelen op Solarwijzer. Kijk ook voor meer informatie op de website van onderzoekscentrum ECN.