Home / Nieuws / De plant als zonnepaneel, letterlijk groene stroom
8 mei, 2014

De plant als zonnepaneel, letterlijk groene stroom

Posted in : Nieuws on by : admin

De plant als zonnepaneel, letterlijk groene stroom.

Nog even en je laad je telefoon op met energie uit bomen en planten. Hoewel het nu nog als verre toekomstmuziek klinkt zijn wetenschappers al ver met het ontwikkelen van technologie voor het halen van stroom uit planten en bomen. De Wageningen Universiteit onderzoekt met het project Plantpower de toepassing van deze innovatie. De eerste producten die gebruikmaken van deze technologie zijn al op de markt.

De werking van de plant als zonnepaneel

Levende planten in microbial fuel cells (plant-MFC) kunnen in de toekomst gebruikt worden om op grote schaal energie op te wekken. Op deze manier zouden weilanden in de toekomst gebruikt kunnen worden om het vee op te laten grazen maar tegelijk ook energie opwekken om onze wasmachines, tv’s en computers te laten draaien. De plant zet zonlicht om in biomassa waarna de techniek vervolgens deze biomassa omzet naar groene elektriciteit. Het voordeel van deze techniek is dat de plant bij deze techniek wordt aangetast. Deze techniek is dus veel efficiënter dan conventionele productie van energie of het kopen van zonnepanelen. Nadat de plant zijn hele leven energie heeft opgewekt kan hij ook nog geoogst worden voor biomassa (waar vervolgens nog meer energie mee kan worden geproduceerd) of als voedsel.

De plant als zonnepaneel, bedacht door Dr. Ir. Bert Hamelers

Het idee voor deze technologie komt van Dr. Ir. Bert Hamelers. In 2008 werd de proof-of-principle gepubliceerd en vanaf 2009 tot 2013 een Europees consortium verdiepte zich verder in deze technologie om het verder te ontwikkelen. Het project resulteerde in het bedrijf Plant-e dat producten produceert en ontwikkeld die uit levende planten energie opwekt. Op dit moment wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de toepassing van deze technologie. De kans is dus groot dat er binnen afzienbare tijd geen zonnepanelen op daken meer te zien zijn maar dat de daken worden beplant met energieopwekkende planten. Het is de bedoeling dat uiteindelijk met 100 vierkante meter planten genoeg energie wordt opgewekt voor een gemiddeld Nederlands huishouden.

Het zonnepaneel geschiedenis?

Kunnen zonnepanelen nu naar de afvalberg worden verwezen? Zeker niet! Want hoewel deze technologie veelbelovend is, is deze vorm van energie-opwekking nog niet zover ontwikkeld dat het, het zonnepanelen kopen vervangt.