Home / Nieuws / De slimme meter zelf uitlezen of laten uitlezen?
3 april, 2015

De slimme meter zelf uitlezen of laten uitlezen?

Posted in : Nieuws on by : admin

De slimme meter zelf uitlezen of laten uitlezen?

Sinds 2014 worden bij steeds meer huishoudens de slimme meter aangeboden, zodat meterstanden tegenwoordig op afstand kunnen worden uitgelezen. Een slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter die, net als de huidige meters, de meterstanden weergeven. Vaak is de gasmeter ook gekoppeld aan de elektriciteitsmeter, zodat alle gegevens bij elkaar staan. Deze gegevens worden zo’n zes keer per jaar automatisch doorgegeven aan de netbeheerder die dan niet meer hoeft langs te komen om de meterstanden op te nemen. Door de slimme meter kan er een hoop werk en tijd worden bespaard, doordat de meterstanden nu ook op afstand kunnen worden uitgelezen.

De slimme meter zelf uitlezen

Het grote voordeel van een slimme meter is dat de energierekening keurig wordt weergegeven zonder dat er geschatte meterstanden moeten worden doorgegeven. Naast dat de meterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen, kun je zelf ook de slimme meter uitlezen.

In Nederland zijn de slimme meters voorzien van een P1-poort. De meest eenvoudige manier om zelf de slimme meter uit te lezen is door er een kant-en-klaar systeem aan te koppelen. Deze zijn voorzien van een bridge die op de P1-poort en op de router in huis moeten worden aangesloten. Vervolgens zendt de bridge de meterstanden door naar het internet. Als gebruiker kun je deze standen dan, via een applicatie of op het web, gaan bekijken. Op die manier heb je altijd inzicht in je eigen energieverbruik.

Betaal wat u verbruikt

Door de slimme meter zelf uit te lezen heeft u dagelijks, wekelijks of maandelijks inzicht in uw energieverbruik. Vanaf nu kunt u bewuster omgaan met energie. U weet precies welk apparaat welke energie verbruikt. In de winter zal het verbruik wat hoger liggen dan in de zomer, omdat u de kachel gebruikt of omdat u de lampen langer aan hebt staan.  Met de oude meters moest u gokken wat jaarlijks uw energieverbruik was. Vaak klopte dit ook niet met de energierekening en betaalde u teveel kosten. Met de slimme meter is dat verleden tijd en betaalt u voor wat u verbruikt.