Home / Nieuws / Zonne-energie in alle jaargetijden
3 april, 2015

Zonne-energie in alle jaargetijden

Posted in : Nieuws on by : admin

Zonne-energie in alle jaargetijden

De zon is een grote energiebron waar we licht en warmte van krijgen. Vooral in de zomermaanden is dit goed te merken. Het levert ons langere dagen op en de verwarming kan uit. Ook mensen lijken meer energie van de zon te krijgen. Zodra de lente zich aandient wordt iedereen vrolijker en is de winterdip verleden tijd. Toch kan de zon ons ook in de winter helpen. Zonne-energie is er altijd en overal.

Wat zijn de voordelen van zonne-energie?

De zon levert energie in de vorm van licht en warmte. Vroeger werd er alleen rechtstreeks op deze manier gebruik gemaakt van de zon, maar tegenwoordig kan de energie die de zon afgeeft ook omgezet worden in elektriciteit. Zonne-energie biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele grijze energie die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen. Zo is de zon een onuitputtelijke bron, het raakt nooit op en is goed voor het milieu omdat het ‘schone’ energie betreft. Door deze voordelen wordt er dan ook steeds vaker gebruik gemaakt van duurzame energie als zonne-energie. Andere vormen van duurzame energie zijn windenergie en waterkracht.

 

Hoe wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit?

Iedere zonnepaneel bestaat uit rijen zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan vervolgens uit twee laagjes waar een elektrische stroom doorheen gaat lopen op het moment dat er licht op de zonnecel schijnt. Deze panelen worden meestal op het dak bevestigd, zodat het zonlicht natuurlijk makkelijk opgevangen kan worden. Doordat zonnepanelen eenvoudig op daken bevestigd kunnen worden, is het voor mensen dan ook mogelijk om hun eigen huishouden van duurzame energie te voorzien.

 

Vaak komt de gedachte naar boven dat zonnepanelen in Nederland niet goed werken, omdat onze zonuren een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld in Spanje. De panelen van tegenwoordig zijn echter zo ontwikkeld dat ook de zon in Nederland voldoende schijnt om de zonnepanelen te laten werken.  Zo kunnen ook wij op meerdere manieren van de zon genieten.