Home / Nieuws / Zonnepanelen vergelijken doe je zo!
20 juni, 2013

Zonnepanelen vergelijken doe je zo!

Comments : 2 Posted in : Nieuws on by : admin

Hoe vergelijk je zonnepanelen?

Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen en wil niet meer afhankelijk zijn van je energiemaatschappij. Ieder jaar stijgen de kosten van je energierekening. Daarom wil je misschien wel overstappen op zonnepanelen. Maar wat zijn nou eigenlijk de prijzen van zonnepanelen? Hieronder leggen we uit wat je het beste kunt doen om installateurs te vergelijken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om zonnepanelen installateurs te vergelijken, maar neem er wel de tijd voor.

Hoe kan ik zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen kun je op verschillende vlakken vergelijken. Vanzelfsprekend kun je vergelijken op kwaliteit. Daarnaast kun je vergelijken op keurmerken, rendement, prijs en garantie. Indien de kwaliteit van zonnepanelen onder de loep wordt genomen, wordt er gekeken naar de zonnecellen. Er bestaan monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. De eerste bestaat uit één kristal en de tweede bestaat uit meerdere grove kristallen. De monokristallijne zijn duurder en hebben een iets hoger rendement dan polykristallijnne zonnecellen. Daarom is dit type geschikt voor kleinere daken. Polykristallijne zonnepanelen worden vaak toegepast op grotere daken.

Je kunt zonnepanelen ook vergelijken op de vermogensgarantie. Naarmate zonnepanelen ‘ouder’ worden vermindert ook de hoeveelheid elektriciteit dat kan worden opgewekt. De oorzaken hiervan zijn: weersomstandigheden en UV-straling. Vele fabrikanten geven een garantie op het vermogen, de vermogensgarantie. Indien er wordt aangegeven dat de vermogensgarantie 10 jaar 85% is, wordt er bedoeld dat de zonnepanelen gedurende de eerste 10 jaar minimaal 85% van het oorspronkelijke vermogen moet opleveren. Vergelijken op basis van vermogensgarantie is zeker de moeite waard!

Naast het vergelijken van zonnepanelen op basis van vermogensgarantie kun je ook vergelijken op productgarantie. Het onderscheid tussen de garantieperiode voor de zonnepanelen en de garantieperiode voor de omvormer wordt de productgarantie genoemd. De garantie verschilt per type en merk van zonnepanelen. De productgarantie speelt een rol als je zonnepanelen niet meer werken door laag-kwaliteit materiaal of door een verkeerde installatie. Je kunt dan contact opnemen met de leverancier en aanspraak maken op het geleverde product.

Het meest voor de hand liggende is dat je zonnepanelen vergelijkt op basis van de prijs. Zoals eerder vermeld zijn de monokristallijnne zonnecellen duurder en hebben een hoger rendement dan polykristallijnne zonnecellen. Het hangt af van je dakoppervlakte welke type zonnecellen beter zijn. Er zijn vele zonnepaneel bedrijven op de markt gekomen die allemaal hun eigen prijzen hanteren. Het is daarom verstandig om offertes te vergelijken. Een handige site voor het vergelijken van zonnepanelen offertes is OfferteAdviseur.nl. Op deze site kun je geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Tevens leer je op deze site hoe je offertes moet vergelijken.

Je kunt ook vergelijken op het vermogen van zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, dit is het maximaal haalbare vermogen onder ideale omstandigheden dat kan worden opgewekt door de zonnepanelen. In Nederland zijn de omstandigheden niet altijd ideaal en daarom wordt er een correctie toegepast van 0.85. Dit houdt in dat als je een zonne-systeem van 2500Wattpiek hebt je in Nederland 2125 kilowattuur(kWh) elektriciteit opwekt.

Tot slot kun je vergelijken op het rendement dat wordt behaald door de zonnepanelen. Het rendement is belangrijk als je beschikt over een kleine dak. Indien het rendement van zonnepanelen hoog is betekent dit dat je minder zonnepanelen nodig hebt. De hoogste score dat een zonnepaneel van dit moment behaalt is 20%.

Conclusie

Kortom, er komt veel bij kijken als je zonnepanelen wilt kopen. Het is zeker aan te raden om offertes aan te vragen. Een offerte bestaat uit tientallen pagina’s waarin uitgebreid wordt ingegaan op zaken als de kwaliteit, type en het rendement van zonnepanelen. Vraag altijd minimaal 3 offertes aan en zorg ervoor dat als je voor een installateur kiest je afspraken op papier zet. Zo voorkom je veel ellendigheid in de toekomst. De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is om je tijd te nemen voordat je een beslissing maakt.

Bron: SolarBlog Redactie

2s COMMENTS

2 thoughts on : Zonnepanelen vergelijken doe je zo!

 • camiel
  juli 10, 2013 at 3:44 pm

  Wat is het verschil tussen product en vermogensgarantie.
  wat gebeurt er wanneer bijvoorbeeld na 11 jaar vocht tussen de panelen komt?
  Kun je dan de vermogensgarantie claimen? anders gezegd waarom maken leveranciers hier verschil in?

  • juli 10, 2013 at 4:23 pm

   De vermogensgarantie heeft te maken met de garantie dat de fabrikant geeft op de productievermogen van de paneel. De meeste grote fabrikanten garanderen dat bijv. na 20 jaar nog minimaal 75%, 80% of anders van het vermogen behaald moet worden. Mocht het zo zijn dat de paneel dit niet haalt dan mag je de paneel kosteloos laten vervangen. Ook betekent dit dat elk paneel elk jaar vermogen verliest, echter is dit minimaal en zou het opgeteld niet meer dan een X percentage na zoveel jaar moeten zijn.

   De productgarantie heeft te maken met de werking van een paneel. Als deze na een bepaalde tijd niet meer functioneert dan kan je beroept doen op de productgarantie. Echter zijn er veel gevallen waarin er niet uitgekeerd wordt. Vocht tussen de panelen heeft te maken met de kwaliteit van het product. Een fabrikant dat hoogwaardige panelen levert zal deze dan ook vergoeden. Echter zou je bij de installateur moeten vragen hoe het precies met de garanties per zonnepanelen fabrikant zit. Zo zijn er grote verschillen in de manier waarop garantieclaims behandeld worden en zal niet elke fabrikant zo een claim honoreren.